למעבר לדף הצמח - אוג הבורסאים
שם מדעי: Rhus coriaria. משפחה: אלתיים. צורה: עץ. שם ערבי: סומאק.
לאוג הבורסקאים יש פרח קטן ואינו בולט, גונו ירקרק.
פירות העץ הקטנים המבשילים בחודשי הקיץ וצבועים אדום- חום, מכוסים שערות, בולטות המפרישות נוזל חמצמץ וכן אנו רואים את את תבלין הסומק בצבעו האדום עז. עליו ארוכים ושעירים, כל עלה מורכב מעלעלים מאורכים ומשוננים כמשור. צורתו כשיח גבוה כ 2.5 מטר ובעל קוטר של כ 4.2 מטר.
הפריחה בחודשים אפריל - יוני. אייר - תמוז.
אבות אבותינו אשר השתמשו בחלקי הצמח לעיבוד עורות, ומכאן ניתן לו שמו. בתקופה הקדומה, ערבים ויהודים, תושבי מזרח התיכון, השתמשו בפירותיו של האוג כמקור לתרופות לכאבי בטן, שלשולים, מחלות כבד וטחול, דלקות וכאבי שיניים ולהסדרת פעילות השתן. המין החשוב שכדאי לעשות בו שימוש רפואי הוא AROMATIC RHUS , אשר בשמו האנגלי SWEET SUMACH.
תפוצה בארץ:
החרמון, גליל, גולן, עמק הירדן, הר הכרמל, הרי השומרון ויהודה, השרון והשפלה
איזורי גידול:
העץ צומח במקומות שונים בחבל ההררי הים-תיכוני בארץ, לרוב בקבוצות קטנות, אך מופיע בקבוצות גם במקומות שקשה להעלות על הדעת שניטע בידי אדם, כמו למשל בחרמון בצפון ארץ ישראל. צבעי השלכת האדומים שלו, במיוחד בחרמון הקר, הם מן היפים והמרשימים בתופעת השלכת בארץ.
הוראות זריעה:
את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבוססות הצמח. לאחר ההתבוססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
הידעת?
בניגוד לצמחים אחרים המכילים טאנינים, הסומאק אינו צמח מרפא נפוץ בקרב מטפלים בצמחי מרפא, בעיקר מתוך חוסר היכרות. לצמח טעם עשיר ומגוון, הנוטה לחמצמץ מצמת. זהו צמח המכווץ, מחזק ומקבץ רקמות, ברמה הפיזיולוגית והנפשית. הסומאק יעיל בעיקר במצבים של רקמות רפויות בגוף, אשר איבדו את הטונוס התקין שלהן, בעיקר במערכות העיכול והשתן.
במערכת העיכול, תכולת הטאנינים של הצמח מחזירה לדרכי העיכול את הטונוס הנכון של המעי וכן עוצרת הפרשת נוזלים במקרים של שלשולים. הצמח אף מתאים במקרים של איבוד משקל ובעיות ספיגה, על רקע חולשה כללית ורפיון איברים. בדלקות כרוניות של מערכת העיכול, תכולת הטאנינים העשירה מכווצת את שטח הפנים של הרקמה הפגועה ומחישה את תהליך הריפוי.
בשל הטעם החמצמץ ותכולת הטאנינים, הגורמים לתחושת כיווץ מסוים בחלל הפה, פירות הסומאק עשויים להיות יעילים כחלק מפורמולת צמחים לדיכוי / וויסות התיאבון. בדומה לתחושה של אכילת פלח לימון, צמחים חמצמצים ומכווצים יוצרים כיווץ קל בבלוטות הטעם על גבי הלשון. יש לציין כי אין מדובר בהדחקת התיאבון הבריא, במקרים של רעב אמיתי, אלא בעיקר במצבים הנובעים מחוסר איזון טעמים בפה או בצורך אחר בלתי נשלט (ללא צורך פיזיולוגי של הגוף). יתרה מכך, בשימוש מסורתי הסומאק אף היווה כחלק מטיפול ברמות גבוהות של סוכר בדם.
כתבו וצילמו - זרעים מציון