מראה והרכב הטבע שסביבנו אינו אחיד. הוא משתנה בהתאם לאזור האקלים, הטופוגרפיה, הסביבה, בעלי החיים, ועוד ועוד. כל אלו משפיעים ומשנים את הגן הטבעי.
בבואנו לתכנן ולעצב גן, אנו לומדים מהטבע ומתאימים אותו לצרכינו, בבחירת החומרים, הצמחים, הסידור, הצבעים, וכו׳.
מוטב שבזמן התכנון נבין את הכללים הבסיסיים המנחים, נשקול אותם ועל פיהם נחליט, מה הגן המועדף על ידינו, המתאים ביותר לדרישותינו, לסגנון החיים שלנו ולטעמנו האישי.
הכללים המתאימים לכל גן
עניין
על הגן להיות מעניין. אמנם העניין בגן יהיה שונה ומגוון, אך חשוב להקפיד על אלמנטים שימשכו את העין. למשל, אלמנט מים, צמח מוקד, סלע גדול או פסל.
האלמנט מעשיר את הגן, יוצר עניין, ותנועתיות בכך, שהעין נמשכת אליו, וממנו אל שאר הגן.
לא נוכל להשוות בין גן - שהינו מדשאה בלבד, לגן שיש בו מוקד עניין כמו מפל מים.
אנו בלי משים, נתבונן באלמנט, ניגש לראות אותו מקרוב, אולי נסתובב סביבו, או נתבונן מרחוק. אך מיד נראה שהוא קיים, והוא שונה משאר פרטי הגן, לכן מאוד חשוב למקמו במקום בולט.
פרופורציות
הגן אינו אחיד, יהיו צמחים גדולים, קטנים, רחבים וצרים. נבנה שביל גישה, מדשאה, מסלעה וחלקת אדמה עם צמחי גן. אולי גם עציצים, וספסל.
על כל אלו להשתלב יחדיו, וחייבת להיות פרופורציה סבירה בגודלם.
לא נשלב ספסל בגן, אם לא נוכל לשבת עליו כיוון ששתילים גבוהים צמודים אליו ולכן אין אליו גישה.
לא נמקם עציץ קטנטן, בשולי מדשאה רחבה מאוד, ולא נבנה שביל צר מדי, שלא נוכל לצעוד עליו.
לא נבנה פרגולה גדולה שתכסה את כל הגן, או נשתול צמחים בצפיפות, כך שבעוד שנה, יגדלו ויכסו האחד את השני.
לצורך הדוגמא, כדאי לדעת, שאלמנטים גדולים, מתאימים גם לגינות קטנות, עציץ גדול בגינה קטנה, יעניק רושם של גינה גדולה יותר, מאשר מספר עציצים קטנים.
בעת תכנון הגן, נבחר פריטים וצמחים, כאשר נשמור על מימדים פרופורציונליים הולמים בינהם.
אחידות
בבואנו לתכנן את הגן מומלץ לחשוב מראש על הסגנון. במידה והגן קטן, זה חשוב אף יותר, כי לא נוכל להציב הרבה אלמנטים, לכן חשובה ההרמוניה בינהם.
לא נשכח כי הגן הוא דינמי, אך מתפתח בקצב שלו. לכן צריך לחשוב לטווח רחוק.
יש להבדיל בין הצמחיה ובין הדומם. תחילה אנו בונים את הגן, בוחרים את החומרים ממנו נבנה את השביל, הדק, הגדר וכדומה. יש להקפיד על התאמת חומרים וצבעים בינהם, כדי לשמור על אחידות.
בשלב שני אנו שותלים את הצמחים. חשוב מאוד לבחור את העץ המתאים, כיוון שהעץ הוא בדרך כלל ארוך חיים לעומת שאר מרכיבי הגן. גם על הצמחיה להתאים לסגנון הגן.
ככל שהגן גדול יותר נוכל לשלב יותר סגנונות, כאשר לכל סגנון ניתן משקל ואזור מוגדר, שחשבנו עליו מראש.
תחכום או פשטות
גם כאן, יש לטעם האישי הרבה השפעה על עיצוב הגן.
יש הבוחרים בגן, ש ׳הכי דומה לטבע׳ , הרי הבסיס הוא - הצמחים.
אולם התערבותנו בבחירת הצמחים, השילוב בינהם, תכנון מבנה הגן והחומרים ממנו מורכב - יקבעו בסופו של דבר את המראה.
כדאי לזכור, שהגן הוא אזור למרגוע, להנאה בכל החושים, לכן מומלץ עיצוב פשוט יותר, שקט, כדי שאכן נוכל להרגע. זה משתלב עם מה שנרשם לעיל, לגבי- האחידות.
זה מאוד בולט למשל בבחירת פרחים או צמחים שונים. הצבעים יכולים להיות - בליל של גוונים, או בחירה של גוון דומה. מה מרגיע יותר ? ומה נראה כמו אוסף מקרי מבולגן ?
סימטריה
חלק מסדר, רצף וקצב היא, הסימטריה. במזרח הרחוק אנו רואים הרבה פעמים סימטריה מלאה במיקום עציצים ומיכלים, ליד השער והכניסה.
זה מרגיע, זה יציב, זה מוביל בנוחות לחלק אליו אנו רוצים להגיע.
הסימטריה אינה רק במיקום האלמנט. היא גם במרקם, בצבע בגודל ובמשקל. למשל, צבעי עלווה יועילו לעניין בגן, כאשר נגוון באפור, ירוק כחלחל וירוק כהה. ובאופן סימטרי, אחד הצבעים יופיע בחלק אחר בגן, ישלים ויאחד את המראה.
לא תמיד נדרשת סימטריה מלאה. במיקום צמחים בצבעים שונים, נקפיד על הפרופורציה, בין הצבעים, וגם על סימטריה מלאה או חלוקה שונה - אך נהיה מודעים לשוני בינהם ולמראה שנוצר בגן.
ככל שהגן פורמלי יותר, ההקפדה על סימטריה (לא חייבת להיות מלאה) יבלוט יותר.
שימושיות של הגן
בבניית הגן, עלינו לחשוב מראש מהם השימושים שאנו מצפים ממנו, מהי הפונקציונליות. לבחון את האישיות שלנו - האם אנו רוצים גן בעל תחזוקה נמוכה, או גן הדורש טיפול שוטף ומתמיד.
האם גן משחקים לילדים, או מקום מרגוע בצל עצים. בהתאם לכך, נבחר צמחים עמידים, או נשתול מדשאה רחבה. נבנה פרגולה אם הגן חשוף לשמש, ואנו אוהבים לארח משפחה וחברים, או בריכת נוי, למשיכת בעלי חיים.
מראה
בעת התכנון עלינו להתחשב מראש באזור האקלים, ובשינוי הגן בהתאם לעונות השנה. זאת על מנת לשמור על העניין, הפונקציונליות ורמת הטיפול שעלינו לטפל בגן בעתיד.
ניקח בחשבון את עונות הפריחה של העצים, השיחים והעונתיים. את השלכת או עצים ירוקי עד. אנו נבחר צמחיה מגוונת, כך שבכל עונה, יהיו צמחים שיראו במיטבם.
נבחר צמחים, שבבגרותם ישמרו על פרופורציות ואחידות, כפי שצויין למעלה.
לסיכום
אין סיבה שהגן שלנו, יראה כמו הגן של השכן.
אולם כדי ליצור גן עבורינו, גן שנהנה ממנו, שיהיה חלק אינטגרלי מהבית, יש להתחשב בכל הגורמים שצויינו לעיל כבר בעת התכנון.