סרפד הכדורים
Urtica pilulifera
שם מדעי: Urtica pilulifera.
משפחה: סרפדיים.
צורה: צמח חד שנתי.
סרפד הכדורים זהו צמח חד שנתי זקוף, המגיע לגובה 70 ס"מ ואף יותר. גבעולו מרובע, עליו נגדיים בצבע ירוק בהיר, משוננים. העלים והגבעול מכוסים שערות צורבות ובליטות קוצניות (במקומות בלתי צפויים). השערות נוקשות, שבירות, עשירות בתחמוצות צורן, חלולות בדמות מחט של מזרק. בעת הדקירה נשבר קצה השערה ולעור מוזרק חומר צורב פשוט הידוע בכינוי "חומצת נמלים".
העטיף פשוט, ובו 4 עלי עטיף ירוקים. במרכז פרח הסרפד עולים 4 אבקנים כפופים בסליל, ובמגע קל הם מתיישרים בפתאומיות, מאבקיהם מתפוצצים, והם מפזרים עננה של אבקה. ההאבקה נעשית באמצעות הרוח.
התפרחות הנקביות כדוריות, קוטרן עד 13 מ"מ, והן נישאות על עוקצים ארוכים. בהתאם לכך גם קרקפת-הפירות כדורית, וגם היא מכוסה בשערות צורבות. כשהפרי מתייבש כבר אין שערותיו מזריקות חומצה ואפשר לגעת בפרי בין כפות הידיים, לשפשפו קלות עד שזרעיו יוצאים ממנו, לנשוף כדי לזרות את המוץ, ולאכול את הזרעים החומים המבריקים (טעמם מזכיר טעם של זרעי שומשום).
סרפד הכדורים פורח בין ינואר עד מאי.
מהסרפד ניתן להפיק שמן מעולה ואיכותי, המסייע לבעיות עור למינהם ובעיות במערכת כלי הדם ,השמן בעל ארומה חזקה של הסירפד והינו ירוק קהה עד שחור. השמן מופק מכל חלקי צמח המרפא סרפד הגדל בגליל .מכיל כמיות גדולות של ברזל B12 ומינרלים ווטמינים נוספים המנקים את הכבד והכליות.
תפוצה בארץ: הגולן והגליל, החרמון, חופי הים התיכון, עמק הירדן העליון, העמקים, הכרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, השרון והשפלה, הנגב ובקעת הירדן
איזורי גידול: סרפד הכדורים נפוץ בכל חלקי החבל הים-תיכוני בארץ, או בכל אזורי צפון הארץ ומרכזה. הוא משגשג במקומות עשירים בחנקן אורגני, במקומות נטושים, בעיקר במקומות מוצלים: אשפתות ומעזבות, צידי דרכים וגינות, ובמיוחד מקומות מרעה של צאן ובקר.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (1 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 1 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב על ידי זרעים מציון