עמדת עבודה ניידת - יעודית לתחום הגינון הטיפולי
המשיכה שלי לעולם העיצוב, עוד מהיותי ילדה, נבעה מצורך אינסטינקטיבי לשפר ולייעל את הסביבה שבה אנו חיים. בשנתי השנייה ללימודי עיצוב המוצר נחשפתי לעמותת "מילבת" המסייעת להעלות את רמת עצמאותם של בעלי מוגבלות, לשפר את תפקודם ולשלב אותם בחיי הקהילה באמצעות סביבה טכנולוגית נגישה ומותאמת.
התחברתי במהירות לפעילות העמותה ולמטרותיה, שכן לפני כשבע שנים נפגעה בת-דודתי בעמוד השדרה בעת שקפצה לבריכה במסיבת יום הולדת. היא הייתה אז בת 12, חודשיים בלבד לאחר בת-המצווה שלה, ומאותו יום הפכה מילדה עצמאית וקופצנית למשותקת מהמותניים ומטה. ברגע אחד השתנו חייה לחלוטין. היכולת המובנת מאליה להחזיק עיפרון או מזלג בכוחות עצמה הפכה למשימה קשה, ולפעמים אף בלתי אפשרית.
הכוח לשנות בעיצוב
בלימודיי החלטתי להשתמש בכלי העיצוב שבידי כדי לשפר את איכות החיים של בעלי מוגבלות כזו או אחרת. בעיצוב עבור בעלי מוגבלויות יש כוח לשנות, והוא הערך המוסף בעשייה הזו.
לנו כמעצבים יש אפשרות להשפיע ולו במעט על התלות של אדם מוגבל באחרים בפעולות היומיום, והאפשרות הזו היא שיצרה בי רצון להעמיק, לחקור ולעסוק עוד בעיצוב מסוג זה, עיצוב שתורם לי כמעצבת ולחברה כולה.
במהלך השנה השלישית ללימודים ביצעתי מחקר בסביבת המטבח של אדם נכה, ועיצבתי עם סטודנטים נוספים עמדת עבודה ניידת עבור אדם המשותק בפלג גופו התחתון, במטרה לסייע לו לבצע פעולות יומיומיות במטבח. מכאן, עם תחילת העיסוק בפרויקט הגמר, היה ברור לי שאמשיך לפתח תחומי עיצוב עבור בעלי מוגבלויות ולתרום את יכולותיי למען האנשים המיוחדים הללו. גם להם מגיעה סביבה נעימה ומעוצבת להתנהל בה במהלך חייהם.
היכולת להצליח לעצב משהו שישפיע כל כך על אדם אחר - יש בזה משהו שפשוט מרגש אותי.
תחקיר מקיף בשטח
הגעתי אל גינון טיפולי לאחר התייעצויות עם בעלי מוגבלות, עם עמותות ואנשים נוספים, ולאחר שצפיתי בטיפולים עצמם כדי לחקור את הנושא לעומק. הקו המנחה תרפיה באמצעות גינון הוא שהמטופל הופך בעצמו למטפל, ובכך מיטיב את מצבו ומשפר את איכות חייו. הוקסמתי מהרעיון.
החשיבה הזו, שמתמקדת ברצון להחזיר למטופלים את עצמאותם בשיטת טיפול השומרת על כבודם, קלעה בדיוק לנקודה ששבתה אותי בעיצוב לבעלי מוגבלויות.
עד מהרה הבנתי את המחסור הגדול באמצעים שיאפשרו לבעלי מוגבלות פשוט לחיות, לבצע פעולות שגרתיות וליהנות מהן - וגם את הצורך ואת הביקוש העצום. התחלתי בעיצוב עמדת עבודה ניידת ייעודית לגינון טיפולי, שתאפשר הנגשה של התחום ובכך תרחיב את היקף המטופלים שיוכלו להיעזר בו.
כאשר מעצבים עבור אוכלוסייה בעלת מוגבלות, חשוב להבין שיש אילוצים ונתונים רבים שלוקחים בחשבון. אין פה הרבה מקום לוויתורים שלעתים נאלצים לבצע בעיצוב בתחומים אחרים, בשל אילוצי תקציב, חומר, טכנולוגיה וכן הלאה.
בעיצוב עמדת העבודה הניידת הקפדתי על כל פרט, שכן לכל חלק בעיצוב יש סיבה לקיומו והשלכות על התוצר הסופי וכמובן על המשתמש בו. לדוגמה, נצמדתי לנתונים הארגונומיים של כיסא גלגלים הדורשים התייחסות למרחק הישיבה מהרצפה, לטווח התנועה של היושב בכיסא וכדומה. אלה דברים שלא ניתן להתעלם מהם, אחרת התוצאה אינה מספקת פתרון מיטבי.
תוך כדי התהליך נאבקתי לפתור את הסוגיות הרבות שעלו בתחקיר ושאליהן יש להתייחס, ונעזרתי כאמור במטפלים כדי לבדוק את העיצוב ולתקן אותו בהתאם להערותיהם. היה חשוב לי להקפיד על איכות העיצוב בהיבט הטכני, אבל יותר מהכל על העיצוב בהיבט האישי, כך שיתאים למטופלים ויהווה את הפתרון הטוב ביותר להנגשת הגינון עבורם.
עבורי, להצליח לעסוק בתחום העיצוב תוך שילוב ערך חברתי עצום, לשנות חיים באמצעות עיצוב, זו מטרה נעלה ומשמעותית.
אני מאמינה שאם זכיתי בכישרון או ביכולת לעצב, עליי לנתב זאת לטובת פרויקטים חברתיים-קהילתיים בעלי השפעה על איכות חיים של אחרים. זהו חלק בלתי נפרד מהמקצוע וזו משימה מאתגרת וחשובה הן לי כמעצבת וכאדם, והן לחברה כולה.
מעצבת המוצר - תום פורטוגלי