הידעתם? הטוליפ הוא הפרח הלאומי של איראן ותורכיה
למרות שבתודעה היום הם משוייכים להולנד, עד המאה ה-16 הולנדים לא ראו צבעוני. הטוליפ, <שם מדעי Tulipa> הוא הפרח הלאומי של איראן ושל טורקיה, ושמו שלא כמו הלטינית/יוונית ברוב הצמחים , נגזר מפרסית, טורבן دلبنت כיסוי הראש האסייתי שעלי הכותרת מזכירים את צורתו.
מי שגידל אותם בגן ארמונו בקונסטנטינופול, היה הסולטן סולימאן הראשון.
כיצד הגיע הצמח הלאומי מסולימאן, אל האציל ההולנדי
סולימאן המפואר....בונה חומות ירושלים <חלם חלום כי שני אריות יטרופוהו, אם לא יבנה חומה מסביב לירושלים. כאשר השלים את בנית השער ציווה לחקוק את דמות האריות בשני הצדדים. שער האריות המפורסם...> סולטן נערץ, כובש גדול...משורר ואף צורף.
אירופה היתה אז אחרת . מדממת ממלחמות דת, קרבות ומחלות...ואילו האימפריה העותמאנית משגשגת, מעירק ועד מרוקו, ממצרים ועד אוקראינה. שלווה וסובלנות דתית תחת האיסלאם, דת פתוחה בטוחה ונהנתנית, מחוקק חוקים מתקדמים וסובלנים..הסולטן סולימאן המחוקק היה שמו בערבית. באיזה שלב ויתר על לכבוש את וינה, וחתם על הסכמי שלום.
ד"ר בוסבק היה השגריר האוסטרי, שליח הקיסר פרדיננד הראשון. אפילו האוסטרי הקריר לא יכל להשאר אדיש ליפי הצבעונים שטיפחו גנניו המוכשרים של הסולטן....התפעל, וקיבל סלסלה מלאה בצלים.
בוסבק העביר את הבצלים לפרדיננד, הבן של חואנה הספרדיה המשוגעת <ג`ואנה לה לוקה..>והוא מיחזר את השי כאחרון הפולניות למתנת חתונה לנסיכה אוסטרית שנישאה לאציל הולנדי <סלט אירופאי אוסטרו הונגרי-ספרדי-הולנדי>
ככה הגיעו הצבעונים לממלכתם החדשה, ונשתלו בגנים של אוניברסיטת ליידן, האוניברסיטה הכי עתיקה בהולנד....במאה ה-17 הפכו לשגעת. בוטנאים וחובבים עשו הכלאות שונות, כדי לזכות בפרח יחודי. בצבע נדיר, במרקם מעניין.
על פרחים כאלו שילמו הון רב, המסחר בפקעות שקק וגידול הצבעונים הפך לענף החקלאי הכי חשוב בהולנד.
מהו מחירו של הטוליפ היקר ?
הפרח הכי מפורסם....ההיבריד הכי מבוקש היה semper augustus סמפר אוגוסטוס.
צבעוני מפוספס באדום לבן שבשנת 1635 מחיר פקעת שלו זינק ל 6000 גילדן כמו 4 בתים גדולים ויפים באיזור הכי טוב של אמסטרדם דאז.
אופציות עתידיות על הפקעות נסחרו בשוק הסחורות ומגדלי הפקעות החזיקו אותם קרוב לכיס, לא שיחררו סחורה אמיתית....המסחר שקק.
לתופעה נמצא שם, טוליפמניה tulipomania.
המתח החזיק עד 1637 מועד פקיעת האופציות, אז החלו למכור את הפקעות.
באותה שנה לפתע הרבה צבעונים רגילים הפכו לסמפר אוגוסטוס, המפוספס.
השוק השתולל....קרס לגמרי. עשירי ונכבדי העיר מצאו את עצמם עם אופציות לרכישת פקעות במחיר של יותר מפי 10 ממחיר השוק ואיבדו את הונם ברגע.
דיכאון כלכלי כללי התפשט במדינה.....אנשים יצאו מדעתם, רבים התאבדו. זו בעצם הבועה הכלכלית הראשונה בהיסטוריה.
רק בסוף המאה ה-18 גילו את הסיבה לפיספוס הנערץ כל כך בסמפר אוגוסטוס......רק כשהחלו לגלות את החיידקים. הצבעוני היה חולה בנגיף שתוקף צבעונים, טוליפ ברייקינג וירוס. הנגיף הזעיר שובר את הפיגמנט הורוד בפסים לבנים.
כתבה: שלי כהן