גינון טיפולי (Horticulture therapy) הינו תחום פעילות שהתפתח במאה העשרים ומטרתו לשפר את רווחתו הפיסית והנפשית של האדם באמצעות אינטרקציה עם הצומח מחד וגינון מאידך.
הגינון הטיפולי התפתח ככלי שיקומי לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים – הן אוכלסיות בעלות צרכים מיוחדים דוגמאת אוכלוסיות בעלות ליקויים נפשיים, פיגור שכלי או אוכלוסיות קשישות והן אוכלוסיות שהגינון הטיפולי משמש להם ככלי שיקומי.
הגינון הטיפולי נותן מענה להיבטים חברתיים, נפשיים, פיזיים, רגשיים והתנהגותיים של אותן אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.
השימוש בגינון ככלי טיפולי אינו חדש וקיים מאז ימי מצרים העתיקה, אך הגינון הטיפולי זכה להכרה ראשונה בתחילת המאה ה- 19 עת נמצא כי עבודה בחוות חקלאיות הביאה לשיפור מצבם הנפשי של חולים בעלי בעיות נפשיות.
הגינון הטיפולי זכה להכרה נוספת במאה ה- 20 אחר שפעילות זו התרחבה גם לנושאי שיקום פיזיים של נכים ומוגבלים ואוניברסיטת קנזס בארה"ב היתה הראשונה שהציעה לימודים לתואר אקדמאי בתחום זה בשנת 1973.
ניתן לחלק את הגינון הטיפולי לשלושה תחומים מרכזיים – הכוונה מקצועית, תוכנית שיקום טיפולית ושיקום חברתי.
- תחום הכוונה המקצועית מתמקד בניסיון להקנות למטופל כלים אשר יאפשרו לו עיסוק בתחום הגינון והחקלאות.
- פעילות השיקום הטיפולי מתמקדת בצרכים הרפואיים של המטופל מתוך מטרה לשקמו באמצעות ריפוי הגוף או הנפש.
- ואילו השיקום החברתי מטרתו להטיב את חיי המטופל על ידי הגברת הנאתו מחייו באמצעות טיפול זה.
בישראל הניסיון הראשון המתועד לשלב אוכלוסייה של צעירים עם פיגור שכלי בעבודות חקלאיות במושבים היה בשנות השישים של המאה ה- 20.
עם השנים קמו חוות חקלאיות למטרות חינוך והכשרה, אשר היוו מענה גם לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. ב-1998 יסדו ד"ר אליעזר שנהב, מיכל לייבוביץ, עופרה אוסטין ואריק מנדלבאום את הארגון הישראלי לגינון טיפולי. בשנת 2005 הפך הארגון לעמותה רשומה - "אדם צומח", העמותה הישראלית לקידום מעמד מקצוע הגינון הטיפולי בישראל. עמותה זו הינה ארגון הגג של העוסקים בגינון טיפולי בארץ.
כיום קיימים בארץ מספר מסלולי הכשרה מקצועית בגינון טיפולי, בהיקף ודגשים שונים. תוכניות של גינון טיפולי באוריינטציה של חינוך, שיקום וטיפול ניתן למצוא בישראל במגוון רב של מוסדות לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים, כגון: בתי חולים שיקומיים, גנים ובתי ספר לחינוך מיוחד, לקויות למידה ו- ADHD, ארגונים ומוסדות לאנשים בעלי פיגור שכלי, אוטיזם, פגועי נפש, בתי אבות, מועדונים לקשיש ועוד.