ברוש פורטוגלי
שם לטיני:Cupressus lusitanica mill.
מוצא: מכסיקו ופורטוגל
רבות דובר ונכתב על תמותת הברושים בארץ . דמותו של הברוש טבועה בנוף הארץ כמו השמש והים וללא ספק חסרנו יורגש בגנים ובקו הרקיע במקומות רבים.
בחיפוש באינטרנט אחר אתר מסוים נתקלתי באקראי באתר של חברה איטלקית המציעה את שירותיה בנושא מניעה ושיקום ברושים המתנוונים כתוצאה מנזק של פטריות הסירדיום ודיפלודיה. אתר זה מחזק את הטענה שבכל אגן הים התיכון עצי הברוש מתנוונים ומתים ויוצרים בעיה המשפיעה על הנוף המקומי ברמות שונות.
הברוש הפורטוגלי יכול להוות תחליף מוצלח לברוש המצוי, מין זה מזכיר במראהו החרוטי ובהשתפלות ענפיו בקצותיהם את עצי הארז .
גובה 12-16 מ', קוטר 6-8 מ', מתאים לשתילה באזור השפלה, ההר והעמקים , בקרקעות בינוניות כבדות עמוקות ומנוקזות ובשמש מלאה.
צבע העלווה נע בין כסוף לירוק. תוחלת חיים ארוכה.
עצים צעירים יש להשקות השקיה סדירה לפי ההמלצות המקצועיות, לאחר מספר שנים והתבססות מוצלחת בגן , באדמות כבדות ובינוניות ובמידה וירדו כמויות הגשמים הממוצעות לאותו אזור אין צורך בתוספת השקיה.
על הגננים להיות ערניים ולזכור שמספר שנים עוקבות של מיעוט משקעים מחייב תוספת השקיה בקיץ גם לעצים בוגרים.
במידה וניתן, רצוי לשתול את הברוש סמוך לאזורים מושקים , בשולי מדשאות או שיחיות, כך שיוכלו ליהנות מתוספת של מים בקיץ. מלמידה ומעקב של שנים ארוכות לגבי הברושים בארץ, אלו שגדלו סמוך למקור מים מגלים עמידות טובה יותר .
מתאים לשתילה בגנים גדולים ,בפארקים ,לשדרות וכבודד, בעל מראה פיסולי.
בארץ קיימים פרטים בני 40 שנה ויותר הנראים חיוניים ובריאים , בפקולטה לחקלאות, בקיבוץ שדה נחמיה ובאילנות.
אומנם זה אינו זמן רב כדי לקבוע ולהמליץ באופן חד משמעי על הברוש הפוטוגלי כאלטרנטיבה גורפת לברוש המצוי, יש לנסותו במקומות שונים בארץ ולראות האם יצליח לשרוד לאורך שנים רבות.
מפאת אי הידיעה וחוסר הניסיון כדאי להימנע מלשתלו במקומות בהן הקרקעות קלות ובמקומות חמים מאוד.
בשל הריבוי מזרעים יש שונות גדולה מאוד בפרטים חלקם דומים מאוד לברוש המצוי וחלקם כנראה בני כלאיים וניתנים לזיהוי על ידי מגדיר צמחים בלבד.
הקפדה על מקור הזרעים וריבוי וגטטיבי של פרטים מוצלחים על ידי המשתלות יהווה הישג חשוב לשתלנים ויתרום להפצתו של הברוש הפורטוגלי בארץ.
כתב, דרור ניסן