גן וואהל לוורדים ירושלים
גן וואהל לוורדים, במתכונתו הנוכחית, הוקם בשנת 1981 והינו משתרע על פני שטח של כ- 75 דונם.
נושא וסידור הצמחיה הוא על פי מגוון של ורדים המחולקים על פי ארצות המוצא.
הגן הינו ריאה ירוקה בלב קריית הממשלה, והוא מרכז סביבו מוסדות שלטון כמו משכן הכנסת, משרדי הממשלה ובית המשפט העליון.
זהו גן פרחים ייחודים ונחשב לגן הייצוגי והגדול ביותר בארץ לוורדים
גם הוורדים הוא גן ציבורי מיוחד במינו לאזור המזרח התיכון, שהגשמים העונתיים מגבילים מאוד את האפשרות לתחזק בו גן ורדים גדול כל כך.
בנוסף לוורדים אפשר למצוא בגן מדשאות לרוב, גבעות ומכתשים, פסלים סיבתיים ומסלעות ובלב הגן הציבורי ישנו אגם מלאכותי ומפלונים יפיפיים.
בשנת 2003 זכה הגן בפרס בקונגרס הפדרציה העולמית של הוורדים והוכרז כאחד מ-11 גני הוורדים היפים בעולם.
היסטוריה
באמצע שנות החמישים הוחלט להקים גן ייעודי, שנועד בעיקרו לקיום טקסים ואירועים ממשלתיים אשר לא היו מיועדים לקהל האזרחים במדינה.
הגן נקרא דאז – גן הנשיא, הקמת הגן נוצרה בתחילה בשטח שיהיה סמוך למבני הממשל (לימים – קריית הממשלה בירושלים).
הכניסה לגן היתה אסורה על הציבור הרחב. בשנות השישים התקוממו האזרחים על סגירת הגן בפניהם.
בסיכומו של דבר, הוחלט לפתוח את הגן לקהל הרחב ומפה עבר שינויים רבים במראהו. ברחבי הגן נסללו שבילים רבים, הועמדו ספסלים ופינות ישיבה עבור המבקרים במקום.
בתחילת שנות השבעים, הועמד במקום העתק של פסל החירות האמריקאי, אך זה הועבר לאחר מספר שנים לגן הפעמון הסמוך אשר הוקם בשנת 1978.
במהלך הקמת הגן והתאמתו לקבלת הקהל הרחב, נמצאו בתחומי הגן 3 מערות קבורה יהודיות, אשר היו חצובות בסלע הגבעה עליה שוכן הגן. בתחקיר ארכיאולוגי שביצעו אז אנשי רשות העתיקות, תוארכו המערכות לתקופת ימי בית שני, מה שהעיד על קיום יישוב יהודי באזור באותם הזמנים.
גלעד דוד, שהיה חבר במועצת הפרחים של ישראל ואף חובב ורדים מושבע, חשב שמיקום הגן מתאים לתערוכת וורדים, לכן פנה לאדריכל יוסף סגל – בנו של אדריכל הנוף שיצר את תוכנית הגן המקורית, וביקש לשקול את שינוי שמו של הגן מגן הנשיא לגן הוורדים. ההצעה התקבלה בחיוב ובתמיכה של ראש העירייה דאז בירושלים – טדי קולק. ההצעה לשדרוג הגן ושתילת אלפי שיחי ורדים חדשים התקבלה בברכה ובסיוע מתרומות של ויויאן ומוריס וואהל והקרן לירושלים.
הגן הוקם לקראת תערוכת ורדים בינלאומית שנערכה בו בשנת 1981. תכנון הגן נעשה על ידי אדריכלי הנוף יוסף סגל, צבי דקל, אורי מילר ומאיר ויקטור. נשתלו כ-15000 שיחי ורדים הכוללים מעל 400 מינים שונים ו- כ-70 מיני עצים וכ- 120 מינים וזנים של צמחי נוי אחרים.
מידע שימושי
כתובת: רחוב יהודה בורלא 1 ירושלים
עיברו למפת הגנים הבוטניים בישראל