עולש מצוי
Cichorium pumilum
שם מדעי: Cichorium pumilum.
משפחה: מורכבים.
צורה: צמח חד שנתי.
מראה: עולש מצוי הוא צמח חד-שנתי, אינו קוצני, המצמיח שושנת עלים (עלים אלה נלקטים למאכל) גדולים בצבע ירוק כהה הגדלים בחודשי החורף.
בחודשי האביב, מתרוממים עמודי התפרחת של העולש המצוי לגובה של 1 מטר בערך. הפרחים (פרחים דו-מיניים בלבד) יושבים במקומות ההסתעפות והתפרחת מורכבת מפרחים שכולם לשוניים בצבע תכלת, המתגוון באבקנים בצבע כחול כהה. הזרעונים מוארכים, צבעם שחור.
הפריחה בחודשים אפריל עד יוני. ניסן עד סיון.
העלים של העולש נאכלים חיים עם מלח ולימון, או מבושלים כקציצות או כתוספת. זרעונים קלויים משמשים להכנת תחליף או תוספת לקפה.
מרתח מן העלים משמש ברפואה עממית לניקוי הדם, למחלות פנימיות, לזירוז הפרשת שתן. שורש קלוי משמש תרופה לעצירות ולהרחקת תולעים מהבטן. יש סברה המאמינה בכוחו לרפא גם מלריה, צהבת, שגרון ופגעים בעור.
תפוצה בארץ: הגולן והגליל, החרמון, חופי הים התיכון, עמק הירדן העליון, העמקים, הכרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, השרון והשפלה, הנגב ובקעת הירדן.
איזורי גידול: עולש מצוי נפוץ בקרקעות כבדות בבתי גידול פתוחים ובצידי דרכים בחבל הים-תיכוני ובצפון הנגב.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב על ידי זרעים מציון