לוטם מרווני
Cistus salviifolius
שם מדעי: Cistus salviifolius.
משפחה: לוטמיים.
צורה: שיח ובן-שיח (שיח רב-שנתי).
לוטם מרווני הוא שיח רב-שנתי הנפוץ ולעתים אף שולט בחבל הים תיכוני בישראל, צלילו של שם זה דומה לשם היווני של השרף המופק ממינים שונים של לוטם. גובהו עד מטר, מסועף, ירוק כל השנה.
עלי הכותרת לבנים, מקומטים, גסים למגע. הפרח גדול, פרוש, קוטרו עד 6 ס"מ, והשיח שופע פרחים רבים כאשר לכל פרח עלי כותרת לבנים, 3 עלי גביע פנימיים רחבים ועוד 2 עלי גביע חיצוניים צרים.
אין לפרח צוף, אך הוא מדיף ריח. האבקנים צהובים, רבים ועשירים באבקה, משרתים חרקים שוחרי אבקה, מקנים לפרח רושם דו-גוני, לבן עם גוון צהוב.
כל פרח חי יום אחד – נפתח השכם בבוקר, ובימים חמים נושרים עלי הכותרת כבר בצהריים. הפרי מעוגל בראשו ואינו מצולע, מכוסה בצפיפות שערות ארוכות יחסית, אורכו כ- 1 ס"מ.
חודשי פריחה: הפריחה היא בחודשים מרץ עד יוני. אדר עד תמוז (הלוטם המרווני מקדים את הלוטם השעיר).
בעבר, מענפי הלוטם נהגו להפיק שרף, הנקרא בלשונות אירופה בשם "לאדאנום". שרף זה שימש לקטורת ואף כתרופה למגוון פגעים בדרכי הנשימה, דרכי העיכול, וסת ועוד.
העלים משמשים גם לחליטת משקה ("תה") ולהפקת חומרי בירוס.
בנוסף, הלוטם משמש פונדקאי לטפיל היפהפה רימונית הלוטם. עוד שימוש מומלץ הוא צמח כיסוי, ייצוב מדרונות, מסלעה, שיחייה, שיח פורח.
תפוצה בארץ: בחרמון, בגולן ובגליל, בגלבוע, כרמל, הרי שומרון ויהודה, מדבר שומרון ויהודה, בשרון ובשפלה.
איזורי גידול: גדל, ותכופות אף שולט, בבתה ובגריגה בקרקע רנדזינה בהירה, המתפתחת על סלעי חוואר וקירטון חווארי בהרים הימתיכוניים בארץ. זו נחשבת קרקע דלה, ואולי מתגבר הלוטם על דלותה בעזרת שיתוף-פעולה עם פטריות-קרקע (מיקוריזה).
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון