פרגה אדומה
Glaucium grandiflorum
שם מדעי: Glaucium grandiflorum.
משפחה: פרגיים.
צורה: עשבוני רב-שנתי.
פרגה אדומה הוא צמח רב שנתי שעיר ומסתעף מבסיסו, קוטרו עד 35 ס"מ. הוא מתהדר בפרח אדום גדול ויפהפה. פרגה אדומה מופיע כפריטים בודדים ולא במרבדים והוא אינו שכיח. עלי הבסיס גדולים (אורכם 10 ס"מ), כינוריים, נישאים על פטוטרת, ערוכים בשושנת, גונם מכחיל.
האונה הקיצונית של העלה גדולה מיתר האונות. עלי הגבעול חסרי פטוטרת, חובקים את הגבעול. בהיפצעו מפריש הצמח מוהל צהוב המכיל אלקלואידים.
פרח הפרגה גדול, קוטרו מגיע עד 10 ס"מ, והוא דומה לפרח הפרג: 4 עלי הכותרת גדולים ואדומים, ובבסיס כל עלה-כותרת יש כתם שחור; עלי הכותרת רחבים, עדינים, מקומטים בניצן, מתיישרים כשפרח נפתח; האבקנים רבים; 2 עלי הגביע עוטפים את ניצן הפרח ונושרים עם היפתחו. הפרח נישא על עוקץ ארוך.
אין לפרח הפרגה צוף, והוא מותאם להאבקה על-ידי חיפושיות אוכלות-אבקה. הפרגה נבדלת מהסוג הפרג בפריה, שהוא סרגלי דק ומוארך מאוד, נראה ממש כגבעול. הפרי נפתח לכל אורכו בשתי קשוות, כמו פירות במשפחת המצליבים.
תקופת פריחה: אפריל, מאי, מרץ. אדר עד סיון.
פרחי הפרגה יכולים להופיע בגוונים שונים, שרובם נעים בין צהוב, כתום ואדום. לכן אוהבים להשתמש בהם בגינות נוי וגינון.
תפוצה בארץ: הגלבוע, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, נגב והרי אילת, בקעת הירדן.
איזורי גידול: פרגה אדומה היא נפוצה בארץ בעיקר בחבל-הספר, במרכז הארץ – במזרח יהודה ושומרון. גדלה גם בצידי דרכים, במעזבות ובקרקעות קירטוניות.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון