הצילום מאת: אבי שפייזמן
פרחים לשבת - שני שושנים, אחד לבן שני אדום
שושן, שושנה או ורד.
העיקר ההשראה שפרחים אלו יצרו והביאו ללידת שירים ופזמונים רבים.
הוסף לאוספים שלי
מניח את רגלי על הדשא בגינת ביתי בבוקר. העין פוגשת את הפרחים ובלב מתחיל להתנגן השיר.
אָשִׁיר לָךְ שִׁיר עַתִּיק, נוֹשָׁן,
אָשִׁיר לָךְ זֶמֶר עַל שׁוֹשָׁן,
הָיֹה הָיוּ לִפְנֵי שָׁנִים
שְׁנֵי שׁוֹשַׁנִּים, שְׁנֵי שׁוֹשַׁנִּים.
הָיָה זֶה כְּבָר, רָחוֹק הַיּוֹם,
אֶחָד לָבָן, שֵׁנִי אָדֹם.
בכבש השישה עשר סיפרו לנו איך שיר נולד. לוקחים את יהונתן גפן, מחברים אליו את יוני רכטר והינה שיר נולד. יהונתן גפן סיפר כי את הספר כולו כתב בחמישה ימים בלבד כששהה בפריז. התקליט הופק ב- 1978.
35 שנים קודם לכן, בשנת 1943, ישבו בקפה כסית שבדיזנגוף יעקב אורלנד ומרדכי זעירא יחד עם שרה, אשתו של זעירא והגישו לה שני שושנים, אחד אדום והשני לבן אותם קנו ממוכרת פרחים שעברה במקום.
שרה המשיכה את המהלך וזרקה לחלל האויר את הרעיון שאולי יכתבו שיר על שני השושנים.
כל שנדרש מהשנים הייתה, מפית נייר ומספר דקות. כך שיר נולד.
לא ארך הזמן והשיר נתפס, נקלט והפך להיט בביצועם של אסתר גמליאלית, שושנה דמרי, ברכה צפירה, אריק איינשטיין ועוד רבים וטובים אחרים.
את מלוא הכבוד אני נותן לדור המייסדים שלשני יוצרים אלה מקום של כבוד בו.
מרדכי זעירא (1905 –1968) המלחין והפזמונאי .
הוא נולד כדמיטרי מארק (מיטיה) גְרֶבֶן בעיר קייב שבאימפריה הרוסית, בירת אוקראינה של היום. למד במגמת מכונאות, אך קשיי פרנסה הביאו אותו לעבור לעסוק בתפירת נעליים. בשנת 1924 נעצר עקב השתייכותו לתנועת הנוער הציונית "השומר הצעיר", קיבל היתר לעזוב את ברית המועצות ועלה לארץ ישראל בהיותו בן 19.
בארץ הצטרף לקיבוץ אפיקים (שאז נקרא "קיבוץ השומר הצעיר ס.ס.ס.ר."), ששכן אז ליד יבנאל. חברי הקיבוץ העלו הצגת אופרה עברית בשם "כרמלה". על התזמורת, שכללה קונצרטינה ונגני מסרק, ניצח זעירא. לאחר חודשים אחדים עברה הקבוצה לעפולה והעלתה הצגה חדשה, "חולצה כחולה", ובה שירו הראשון של זעירא (מילים ולחן) הקרוי אף הוא "חולצה כחולה", שזכה לפופולריות רבה בקרב תנועות הנוער הסוציאליסטיות בארץ ישראל.
במלחמת העולם השנייה התגייס זעירא לצבא הבריטי, נמנה עם מקימי להקת "מעין זה" של הבריגדה היהודית והלחין חלק משיריה, בהם "שלכת" ("עמוק העצב בעיניים").
זעירא בהיותו קשוב למה שקרה בארץ יצר כמה משיריו כתגובות ב"זמן אמיתי" למאורעות שאירעו. השיר "חמישה יצאו מולדת לבנות" הוא שיר תגובה על רצח חמשת היהודים על ידי פורעים ערבים שעל שמם קרוי קיבוץ מעלה החמישה. שירו הנודע "לילה לילה" הולחן באחד מימי העוצר של השלטון הבריטי. שיר נהדר שאני נוהג עדיין להרדים בעזרתו את נכדתי.
זעירא התפרנס למחייתו מעבודה בחברת החשמל, בתחילה כקורא מונים ואחר כך כמנהל חשבונות. בהקשר זה כתב והלחין את השיר "הזקן מנהריים" אודות פנחס רוטנברג. שמו הרשמי של השיר הוא "שיר הרשת".
כותב המילים לשני שושנים הוא יעקב אוֹרְלַנְד (1914 –2002). משורר, מתרגם, מחזאי וחתן פרס ישראל לזמר עברי (1994) , מאחרוני דור הנפילים של התרבות העברית.
יעקב אורלנד נולד בשנת 1914 בעיירה טטייב שבפאתי קייב שבאוקראינה. כשהיה בן שש ניצל מפוגרום שבו נרצחו לנגד עיניו שמונה מבני משפחתו על ידי פורעים. בגיל שבע עלה לארץ ישראל עם הוריו, והמשפחה התיישבה בפלוגת מגדל של גדוד העבודה. מאוחר יותר עברה המשפחה לירושלים, שם הצטרף לפלוגות הנוטרים, למד ב"תחכמוני" ובגימנסיה העברית רחביה, גר בשכונת הבוכרים והגן על העיר במלחמת העצמאות, במהלכה היה קצין החינוך של גדוד "מצדה" של הגדנ"ע. סיים לימודי פילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים, ונסע ללמוד תיאטרון בבריטניה.
בימי היישוב ובשנות החמישים והשישים פרסם פזמונים שהפכו לפופולריים עד ימינו, ובהם "עץ הרימון", "שני שושנים", "היו לילות", "הטנדר נוסע", "זכריה בן עזרא", "אני נושא עמי", "שלכת" ("עמוק העצב בעיניים"), "שיר שמח" ("אם גם ראשנו שח") ועוד. פזמונים רבים פרי עטו הולחנו על ידי חברו הטוב, מרדכי זעירא. את הפזמונים כתב ללהקת הבריגדה "מעין זה", לתיאטרון "המטאטא" ולאירועים שונים. הזמרת שושנה דמארי ביצעה רבים משיריו.
בתו היא הפזמונאית שמרית אור, דור המשך המכבד את האב עם שירים כמו "הללויה", "שיר היונה", "אולי עוד קיץ", "יחד", "צרות טובות", "אצלי הכול בסדר", "תני לי יד", "אל הדרך", "נסיך החלומות" ("ולנטינו") ו"יש לך שמש".
בְּנֵי-גַּן-אֶחָד, כִּשְׁנֵי אַחִים,
צִמְּחוּ עָלֶה, צִמְּחוּ חוֹחִים,
עֵת בָּא הַבֹּקֶר צְחוֹר גָּוָן
פָּקַח עֵינַיִם הַלָּבָן.
וְעֶרֶב בָּא וְרַד הַיּוֹם
עָצַם עֵינַיִם הָאָדֹם.
שתהיה לכולנו שבת שלום.
כתב וצילם : אבי שפייזמן
לבלוג של אבי