כיצד נאזן את הקומפוסטר בגן
תיאוריות רבות נאמרו ונכתבו על קומפוסט ביתי, וחשוב לעשות את ההבחנה בין קומפוסט ביתי לקומפוסט מסחרי.
- בקומפוסט מסחרי, כמויות הפסולת האורגנית שמגיעות הן אדירות ועל כן גם דורשות טיפול אחר,
- בפסולת ביתית, מדובר באותה פסולת שאנו מייצרים מידי יום, בכמויות קטנות, וכל מה שהיא דורשת זה יחס טוב ☺.
הקומפוסטר הוא למעשה פעילות הדומה לנעשה ביער
הרעיון של הקומפוסטר הוא למעשה לדמות יער. כן, אותו מקום עם מלא עצים, וחיות קטנות וגדולות, ופטריות….
באמצעות מה שקורה ביער נורא פשוט להסביר מה קורה בקומפוסטר- ביער עלים נושרים, פירות על העצים נרקבים ונופלים, פטריות, ארנבת קטנה שהגיעה לשיבה טובה, כל אלו מוצאים את דרכם לקרקעית היער, העלים נושרים, החיות מתות, הפירות נרקבים ונוצרת עוד שכבה- עלים- ענפים- חיות- פירות וכן הלאה עד אין סוף! ולמעשה אדמת היער היא אדמה עשירה במינרלים, כבדה, שחורה- קומפוסט…
כיצד נטפל בקומפוסטר
כל אותן תיאוריות על זה שצריך לערבב את הקומפוסטר 3 פעמים בשבוע, נגד כיוון השעון, הן מוטעות ולמעשה, אותם רבים וטובים שטענו לערבוב הקומפוסטר ולפעולות שונות שיש להשקיע בו עשו קריירה שלמה ופיתחו קומפוסטרים ומוצרים שונים על קידוש ערבוב הקומפוסט.
זה ממש לא הכרחי- כל מה צריך לעשות על מנת להצליח לשמור על קומפוסטר מאוזן הוא פעולה פשוטה ביותר- למלא את הקומפוסטר ב"שיטת השכבות" בכל פעם שמוסיפים פסולת אורגנית, יש לכסות אותה בגזם, הוספת הגזם בין השכבות מכניסה אוויר לערימה וכך נוצרים כיסי אוויר רבים בתוך הערימה שתתאוורר בעצמה ולא תצריך ערבוב נוסף.
דבר נוסף שחשוב להקפיד עליו הוא לרכז את החומר האורגני במרכז- שיטת "הלב החם" בצורה זו אנו עוזרים לקומפוסט להיווצר במרכז, הגזם בין השכבות מאזן ומכניס אוויר ועיקר התהליך מתרחש בליבת הקומפוסטר וכך הקומפוסט יכול להגיע לטמפרטורות גבוהות מה שיגרום לקומפוסט להבשיל.
בקיצור- תנו לטבע לעשות את שלו…..
מתי עלינו להתערב בפעילות הקומפוסטר
ישנן שתי סיטואציות בלבד בהן נדרשת התערבות:
- הקומפוסטר יבש - הקיץ שלנו חם, ובטח בקומפוסטרים שלא נמצאים בצל, השמש מחממת אותם ומייבשת אותם, במקרה כזה, צריך "להשקות" את הקומפוסטר. איפה שאין מים, אין חיים. אותם מיקרואורגניזמים שנמצאים לנו בערימה זקוקים ללחות, בלי לחות, התהליך נעצר. איך תדעו שהקומפוסטר שלכם יבש מידי? מספר תופעות, הקומפוסט לא "צונח", במצב בו הכל עובד כשורה, הקומפוסט כל הזמן מאבד מנפחו, כאשר התהליך נעצר, הערימה לא מורידה מנפחה. בנוסף, כאשר אתם מניחים יד מעל הערימה, אתם אמורים להרגיש אדי חום שעולים מלב הערימה, אם אין חום משמע, לא קורה כלום…! (בימים קרים, אפילו ניתן לראות אדים על המכסה כאשר פותחים את הקומפוסטר…). בקיצור, התייבש לכם הקומפוסטר והתהליך נעצר- מה עושים? משקים… משקים עד שרואים מים מחלחלים מלמטה. שיטה נוספת ואקולוגית יותר, כיוון שממילא אתם תרצו לשטוף את הכלי בו אתם אוספים את הפסולת האורגנית אחת ליום-יומיים, עשו את זה בחצר ואת המים שפכו לקומפוסטר- כולם ירוויחו!
- הקומפוסטר מסריח - גם זה קורה לפעמים, אבל זה מעיד על כך שמשהו לא בסדר, כי קומפוסטר לא מסריח! כאשר קומפוסטר מדיף ריח לא נעים סימן שהתהליך שמתרחש הוא אנארובי- חסר אוויר, משמע חסר חומר יבש, במקרה כזה, קחו גזם, שפכו פנימה ו…ערבבו בעזרת קילשון! החומר היבש יוחדר לערימה, יכניס אוויר ויצור כיסי אוויר, תנו לו עוד יום יומיים והוא יתאזן חזרה מעצמו.
נכתב על ידי Re3